1. Voorafgaande administratieve formaliteiten.

starten

Als je start als zelfstandige moet je 4 voorafgaande administratieve formaliteiten vervullen.

 

We sommen deze voor je hieronder op:

1. Nationaliteit.

Om in België aan de slag te kunnen gaan dien je ofwel een bepaalde nationaliteit te hebben of een verblijfsvergunning of beroepskaart te hebben.

  • Natuurlijke personen uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland kunnen een onderneming oprichten.
  • Natuurlijke personen uit andere landen dienen over een verblijfsvergunning en beroepskaart te beschikken.


2. Bekwaamheid.

Je mag je als ondernemer nog zo bekwaam voelen om in actie te schieten, er is nog zo iets als de 'juridische bekwaamheid'.

  • Je dient meerderjarig te zijn, en over uw burgerrechten te beschikken, daarnaast mag je ook niet onder een bijzonder beschermingsstatuut staan zoals voorzien in de wet van 17 maart 2013. 
    Dit beschermingsstatuut regelt het statuut van mensen die om een of andere reden bvb. ouderdom of ziekte niet meer in staat zijn zelf beslissingen te nemen.

3. Bedrijfsbeheer.

Je mag dan nog zo een expert zijn in het runnen van een bedrijf zonder diploma of zonder goedgekeurde ervaring kan je niet aan de slag.  De zesde staatshervorming zorgde ervoor dat deze reglementering nu onder het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of het Waals Gewest valt. Naargelang de plaats waar je dus je activiteit start zal je een andere reglementering moeten raadplegen.

"We geven toe, het is niet altijd even eenvoudig om door de regelmentering te gaan! Uiteindelijk wend je je best tot een ondernemingsloket!"

Een ondernemingsloket is een door de overheid erkend loket, dat de officiële tussenpersoon is voor alle registraties als ondernemer.
Een ondernemingsloket controleert of je voldoet aan de voorwaarden van bedrijfsbeheer.

4. Beroepsbekwaamheid/vrije beroepen.

Hiermee is de administratieve molen nog niet gedaan.
Voor sommige beroepen dien je  een bewijs van beroepsbekwaamheid voor te leggen, zoals aannemer, fietsenmaker, kapper…
Beroepsbekwaamheid krijg je door een bijzondere opleiding of stage te volgen.

Via de link hieronder vind je alle beroepen waarvoor dit geldt.

Als je een ‘vrij beroep’ wilt starten zoals vastgoedmakelaar, accountant, bedrijfsrevisor gelden strenge toegangsvoorwaarden, naast het juiste diploma, dien je voor sommige vrije beroepen stage te volgen of een examen af te leggen. 

De voorwaarden per vrij beroep vind je door te klikken op de link hieronder.

 

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: