8. Kan een doorstart na faillissement?

doorstart

Een faillissement is een moeilijke optie:

Maar in sommige omstandigheden kan een faillissement de beste mogelijkheid zijn in een moeilijke toestand.
Op zijn minst geeft het faillissement de ondernemer de mogelijkheid zijn bedrijf stop te zetten om dan eventueel opnieuw te beginnen.
Bij faillissement dien je wel rekening te houden dat er een groot verschil is tussen het faillissement van een zelfstandige/éénmanszaak of een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid en het faillissement van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
 
  • Bij een faillissement van een zelfstandige/éénmanszaak staat de persoon in met zijn hele vermogen voor terugbetaling van de schuldeisers. Evenwel kan hij 'verschoonbaar' verklaard worden. Dit wil zeggen dat al zijn schulden kwijtgescholden zijn en de ondernemer dus met een blanco lei kan heropstarten.
  • Bij een faillissement van een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid leidt dit onmiddellijk ook tot het persoonlijke faillissement van de beherende vennoten.
  • Bij een faillissement van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zijn de bestuurders of zaakvoerders normaal gezien gevrijwaard. Maar in vele gevallen hebben deze met hun persoonlijk vermogen zich borg gesteld, zijn er belangrijke rekeningen-courant die nog dienen terugbetaald te worden, enz... 

Een faillissement aanvragen doe je niet zomaar, je bekijkt eerst welke risico's je onderneming en je persoonlijk vermogen lopen. Als volgt probeer je een gezonde oplossing te vinden.

 

 

Wil je een risicoanalyse van een faillissementsscenario?

Je dient op voorhand te weten wat er zal gebeuren als de onderneming de boeken neerlegt. Een overzicht van de risico's die meestal verder gaan dan het patrimonium van het bedrijf, zorgt ervoor dat je een goed doordachte beslissing kan nemen.

Wil je hierover meer weten, contacteer ons via het contactformulier in de blauwe balk?

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: