2. Wat zijn de wettelijke verplichtingen?

wettelijke verplichtingen

Boekhouding is wettelijk verplicht:

Als ondernemer kan je er niet onderuit, de wet verplicht je om een boekhouding bij te houden. Wil je zelf even grasduinen in de wet, klik dan op link hieronder. 
In ieder geval ben je verplicht tot het volgende: 

 

 

 

 

 • Een vereenvoudigde (ook ‘enkelvoudige’ of ‘eenvoudige’) boekhouding mag door kleine ondernemingen (éénmanszaken, vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen met een jaaromzet, exclusief btw, die kleiner is dan 500.000 euro) worden gevoerd. 
  De vereenvoudigde boekhouding bestaat uit het bijhouden van:
  1. een financieel dagboek, dat je kan splitsen in een kas- en bankboek. Het kasboek omvat alle uitgaven en ontvangsten in geld, het bankboek omvat alle uitgaven en ontvangsten via een bankrekening
  2. een aankoopboek, met de facturen en creditnota’s van uw leveranciers
  3. een verkoopboek, met de facturen en creditnota’s aan uw klanten
  4. een inventarisboek, dat een beschrijving en waardering van de voorraad omvat.
 • De dubbele boekhouding: net als bij de vereenvoudigde boekhouding registreer je alle inkomende en uitgaande documenten. Maar elke verrichting kent een keerzijde. Dat betekent dat er een ontvangst of betaling tegenover staat. Bij een dubbele boekhouding boek je ook die transactie aan de keerzijde. Elke transactie wordt dus ‘dubbel’ geboekt, zowel aan de creditkant als aan de debetkant. Dat houdt in dat debet en credit altijd gelijk moeten zijn.

Wil je hierover meer informatie, klik even op link hieronder onze bron de Vlaamse overheid.

Wist je dat een goed online boekhoudpakket zelf de check doet?

Het financiële plaatje moet kloppen.  Daarnaast is het voor de levensduur van je onderneming van groot belang om inzicht te hebben, inzicht in cijfers die je onderneming maken tot wat het is. Dat we verplicht zijn een boekhouding bij te houden klinkt misschien wat negatief, maar dat is het niet. Het gaat voornamelijk om de manier waarop je de boekhouding doet.  Welke keuzes heb je als ondernemer met betrekking tot de boekhouding. Voer je zelf je administratie of besteed je deze uit? Koop en installeer je software of kies je ervoor om online te boekhouden. Kortom, veel vragen die beantwoord moeten worden.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

Door het intuïtieve karakter is de informatie die je zoekt gemiddeld met twee muisklikken gevonden.

Citaat van Kurt Vande Cappelle

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: