advies

Kan je de huurprijs van een handelspand wijzigen tijdens het contract?

Wat als je huurder veel te weinig betaalt? Of wat als je als huurder juist veel te veel betaalt?

Je huurt of verhuurt een winkel, restaurant, café!

Je sluit hiervoor een handelshuurovereenkomst af voor de duur van 9 jaar. In deze overeenkomst wordt natuurlijk de huurprijs bepaald.

Je kan er dus van uitgaan dat voor de volgende 9 jaar je rustig je budget kan maken.

 

Let op: de huurprijs in een handelshuur kan wijzigen!

De wetgeving over de handelshuur wil inspelen op alle economische omstandigheden en een zekere flexibiliteit van de huurprijs voorzien.

Zo voorziet de wet dat huurder en verhuurder elke drie jaar een wijziging van de huurprijs kunnen aanvragen. Indien zij dit niet onderling overeenkomen, beslist de Vrederechter.

 

Wanneer kan je een wijziging vragen?

De wet voorziet dat je een wijziging kan vragen als door nieuwe omstandigheden de huurprijs met ten minste 15 % gewijzigd is.

Die omstandigheden moeten nieuw zijn en duurzaam, dit wil zeggen dat normaal gezien ze zeker de komende drie jaar blijven duren.

 

Trendy buurt, hogere huur?

Zeker correct! Het Hof van Cassatie bevestigde op 10 maart 2017 nogmaals dat een stijging van het algemeen peil van de huurprijzen in de buurt een gegronde reden uitmaakt om de huur te verhogen.

 

Wapen je op voorhand en bereid je handelshuurovereenkomst voor.

Sluit je een handelshuurovereenkomst af? Laat je dan goed informeren hoe de wetgeving in elkaar zit dan sta je later niet voor verrassingen.

 

 

Meer weten hierover : contacteer ons! Onder deze link vind je alvast een goed model van handelshuurovereenkomst.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

Ik wist totaal niet dat mijn rekening courant zo'n impact had op de manier hoe de bank naar mijn cijfers keek. Gelukkig heb ik dit tijdig kunnen aanpakken zodat mijn financiering niet werd geweigerd.

Citaat van klant

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: