De geregistreerde kassa in de horeca: wat zijn de gevolgen?

Verscherpte controles.

Sinds 1 juli 2016 moest elke horecazaak een geregistreerde kassa hebben.

De toepassingsvoorwaarden van de geregistreerde kassa zijn eenvoudig.

Elke exploitant van een inrichting waar maaltijden worden verbruikt en elke traiteur die regelmatig cateringdiensten verricht moet een btw-kasticket afleveren via een Geregistreerd Kassa Systeem (GKS), als zijn jaaromzet, exclusief btw, voor die restaurant- en cateringdiensten hoger is dan 25.000 euro. De wetgeving mag dan sinds 2013 herhaaldelijk gewijzigd zijn, op vandaag is alles duidelijk.

Verhoogde controles werden aangekondigd en worden uitgevoerd.

Het 'Nationaal Centrum Opsporingen van de FOD Financiën' gaat pro-actief op controle bij horecazaken die nog geen geregistreerde kassa hebben.

Vooral Brussel en Wallonië blijven achter bij de registratie, maar ook in Vlaanderen zijn nog vele ondernemingen niet in orde.

Zwarte jobs worden witte jobs.

Het gevolg van de invoering van de 'witte kassa' blijft niet uit, doelstelling was fraude in de horeca te verminderen, en het resultaat laat zich al zien.

Uit recente cijfers van de RSZ blijkt dat er een 3.000tal jobs zijn bijgekomen in de horeca. We mogen ervan uitgaan dat de zwarte jobs wit geworden zijn, nu inkomsten meer en meer geregistreerd zijn. 

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: