Startersfout bij de aanvraag van subsidies.

Subsidies aanvragen voor starters.

Startersfouten bij een subsidieaanvraag

Vele starters dromen over groei, stijgende verkoopcijfers, internationalisering. Tot de bankrekening leeg is! Dit kan anders aangezien de Vlaamse regering en de Europese commissie aanzienlijke subsidies geeft aan startende bedrijven met innovatieve ideeën. In plaats van alles 100 % zelf te financieren kan een starter zijn onderzoek en ontwikkeling van 45 % tot 80 % en zelf 100 % laten subsidiëren. Het is echter een veel voorkomende fout dat starters eerst hun eigen middelen opbranden en pas daarna denken aan alle mogelijkheden van subsidies die er bestaan. Daarom is het aan te raden om direct deze financiële kanalen aan te boren.

Subsidies via Vlaamse steun

In Vlaanderen vind je informatie bij het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Er bestaan verschillende subsidiekanalen gaande van KMO-haalbaarheidsstudies, KMO-innovatieprojecten en Ontwikkeling & Onderzoeksprojecten (O&O). De maximale subsidie % en het maximale steunbedrag hier, zijn 50% (€25.000), 45% (€250.000) en 80% (€3.000.000).

Om van deze steun te kunnen genieten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een eerste belangrijke voorwaarde is de innovativiteit van je idee. Hier vinden jullie .

Is het nieuw of breng jij cruciale verbeteringen aan? Bestaat er een markt voor? Creërt het tewerkstelling in Vlaanderen?

Denk er wel aan: Vlaio gaat na of jij het resterende % van het projectbudget financieel kan aanvullen. Dit is een van de belangrijkste redenen om direct te starten met subsidieaanvragen, wanneer de bankrekening nog gevuld is met je startkapitaal.

Subsidies via Europese steun

Ook Europa geeft steun aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Hierbij zijn de steunpercentages hoger (70-100%) maar, spijtig genoeg, zijn de slaagkansen ook aanzienlijk lager (5-30%).

“There is no such thing as a free meal”.

Meestal zijn deze projecten het werk van internationale consortia (partners uit minstens 3 verschillende Europese landen) en dit vooral in het Horizon2020 programma, maar er bestaat sinds enkele jaren ook een speciaal SME instrument (SME=KMO in het Engels). Hierbij kan 1 bedrijf een project indienen om subsidies te ontvangen.

Neem dit voorbeeld als conclusie

Hoe kunnen we beter afsluiten dan met een sprekend voorbeeld bij een KMO-innovatieproject: 

Stel je wilt een nieuw digitaal software platform ontwikkelen met een duurtijd van 12 maanden. Je hebt hiervoor 2 software ingenieurs nodig die elk 65.000 euro per jaar kosten.  Jijzelf besteed 2 maanden aan projectmanagement, hiervoor kan er 5.000 euro per maand worden aangerekend. Dit komt dus neer op 140.000 euro aan loonkost. Per manjaar (12 maand) kan er 20.000 euro aan indirecte kosten worden ingediend, hier dus +- 40.000 euro (2x 12 maand). Waarschijnlijk zijn er nog directe kosten zoals licenties, server… van +- 10.000 euro hetgeen het totale budget van je ontwikkeling op 190.000 euro brengt. I.p.v. al deze kosten zelf te dragen kan je dus 85.500 euro subsidies krijgen (45%) hetgeen je eigen bijdrage verminderd tot 100.500 euro.

De “take home message” voor starters is dus om zo snel mogelijk te starten met de aanvraag van subsidies!

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: