KVC

Korting voor contant 2% versus kaskrediet 10%! Lees hier de geldtip.

Staar je niet blind op de 2% korting voor contant ten opzichte van 10% voor een kaskrediet. Je moet de absolute cijfers zien. Het resultaat zal je versteld doen staan.

Korting voor contant in absolute cijfers.

Stel je krijgt op een factuur van 10.000 euro een korting van 2%, als je binnen de 14 dagen betaalt. Dit wil zeggen dat je 200 euro winst doet. Dit bedrag krijg je integraal! Eenvoudig toch? 

Om je korting voor contant te bekomen moet je je straight Loan aanspreken!

Een straight loan is een voorschot op korte termijn op je zichtrekening - toegekend in het kader van een kredietlijn - voor een vast bedrag, voor een vaste duur (vb. 1 maand) en tegen een bij elke trekking bepaalde rente.

Stel dat je rentevoet op je straight loan 3% is. Dan kan je denken, 3% tov 2% korting voor contant, ik heb 1% nadeel. 

Niks is minder waar. Je moet rekening houden met absolute cijfers.

Indien de factuur betaalbaar is op 1 maand, dan betaal je 10.000 euro * 3% / 12 maanden = 25 euro. De intrest die je betaalt per maand is dus 25 euro als je 10.000 euro zou gebruiken van je straight loan om je korting voor contant te gebruiken. Dit wil zeggen dat je al 8 maanden (200/25) moet wachten met betalen om break-even te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, een factuur betaalbaar op 8 maanden komt niet veel voor. En indien je toch wacht met betalen tot na de vervaldag, loop je het risico op nalatigheidsintresten, een schadebeding en eventueel de kosten van een deurwaarder. 

Eerlijk is eerlijk!

Aan een straight loan zijn ook kosten verbonden. Deze zijn o.a. dossierkosten (éénmalig bij opstart: gemiddeld 125 euro), reserveringscommissie (per maand ongeveer 0,125%), beheerskosten (25 euro per kwartaal). Afhankelijk van bank tot bank zullen deze uiteraard variëren. Indien je de straight loan al had, hoef je geen rekening te houden met deze kosten, want deze komen er niet additioneel bij. 

Als je binnen de 14 dagen betaalt en je factuur is opeisbaar op 30 dagen, heb je maar 14 dagen te overbruggen in plaats van 30 dagen. De 25 euro aan interesten zijn dus eigenlijk nog veel lager.

Je korting versus een kaskrediet van 10%?

Een kaskrediet is een krediet op korte termijn, dat dient om tijdelijke financiële tekorten op te vangen. Het komt voor in de vorm van een kredietopening of als toegestane overschrijding op de zichtrekening. Dit moet niet opgenomen worden voor een vaste duur, maar de rentevoeten liggen wel beduidend hoger

We gaan uit van hetzelfde voorbeeld. We hebben dus niet de nodige middelen om de factuur te betalen en moeten hiervoor een kaskrediet aanspreken. De factuur is betaalbaar op 1 maand, dan betaal je 10.000 euro * 10% / 12 maanden = 83,33 euro. Zelf bij een kaskrediet van 10% doe je in dit voorbeeld een winst, nl. 116,67 euro.

Ook voor een kaskrediet betaal je kosten aan de bank.

Hoe vergelijk je dit nu gemakkelijk zonder zelf constant te moeten rekenen? 

 

Bekijk je korting voor contant nu eens voor een hele jaar. Je zal verbluft staan hoeveel je als ondernemer kan besparen! Hoeveel leveranciers heb je? Welke geven korting voor contant? Ooit deden we eens de berekening voor een grote onderneming, deze bespaarde 100.000 euro uit op jaarbasis. 

De korting voor contant nemen heeft nog andere voordelen!

De korting voor contant nemen, wil zeggen dat je op tijd betaalt. Dit hebben vele leveranciers graag want zij hebben het geld nodig als werkkapitaal. Hierdoor bezorg je jezelf ook een goede en betrouwbare naam in je sector. En je staat veel sterker in je schoenen in de onderhandeling met je leveranciers om nog andere kortingen te bedingen.

 

Deel dit artikel gerust! Je doet je ondernemer-vriend er een groot plezier mee!

Voor meer interessante artikels schrijf je in onze nieuwsbrief (blauwe balk hieronder).

 

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: