Starten voor eigen rekening.

De starters doen het goed !

Starters

In 2015 startten 82.571 ondernemers hun eigen bedrijf, wat onmiddellijk een recordjaar is. Ook 2016 kondigt zich aan als een jaar met veel startende ondernemingen.  

De cijfers!

Vooral Vlaamse ondernemers (55,8 %) nemen het initiatief om zelf hun zaak uit te bouwen, Wallonië haalt 26,5 % en Brussel 13,5 %.

61,18 % onderneemt in eigen naam onder de vorm van een éénmanszaak, de BVBA blijft met 18,22 % de populairste vennootschapsvorm.

In welke sectoren zijn de starters actief?

De meeste bedrijven (38 %) beginnen in de dienstensector : zakelijke dienstverlening (adviesverlening), immo, diensten aan personen(verpleegkundigen), en IT. Ook de vrije beroepen doen het goed (16%).

Hoe doen de starters het?

Belangrijkste vaststelling van deze studie van UNIZO/GRAYDON/UCM is dat 70 % van de startende ondernemers na 5 jaar nog actief zijn. Het zal niet verwonderen dat de horeca hier wat zwakker in scoort en de vrije beroepen hier sterker staan.

Na vijf jaar blijven echter deze 70 % voor het grootste deel uit de gevarenzone,  opmerkelijk is dat éénmanszaken hier zeker niet moeten onderdoen voor vennootschappen.

Starters, blijvers, groeiers.

De Vlaamse regering kondigt hierop aan dat zij 100 miljoen uittrekt de komende 4 jaar om het ondernemerschap te activeren. Het kan immers nog beter want hoewel Vlaanderen goed scoort, ligt deze score onder het Europees gemiddelde.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: