Namaak kopen op het internet. Het wordt ieders verantwoordelijkheid!

De douane is alert, de straffen zijn streng.

Een geschenk van de Sint of met Kerst?

Het is verleidelijk: die dure zonnebril, dat leuke merk-shirt, die mooie handtas staat in de internetshop net zoveel goedkoper als in de winkel naast de deur.
We weten allemaal dat de webshops andere prijzen kunnen hanteren door het wegvallen van de vele tussenschakels en door het opkopen van grote stocks, maar wees toch alert.

Wat is namaak?

Een namaakproduct is een product dat op de markt is gebracht zonder de toestemming van de houder van het intellectuele recht op dit product. Intellectuele rechten zijn het merk, het model, het patent, de auteursrechten.

Hoe kan ik een merkproduct herkennen naast een namaak artikel?

Als het te goedkoop is om waar te zijn, als de verpakking er niet helemaal gelijk uitziet, als de website waarop je koopt niet bekend is of je laat doorklikken naar een Chinese website, dan ben je quasi zeker dat je geen merkproduct vasthebt.

Hoe alert is de douane in namaak artikelen?

Je zou natuurlijk kunnen denken dat voor een eenmalige aankoop in een klein pakje dat via de post of een pakketdienst komt, de douane niet aandachtig is.

Dit is verkeerd, voor internetaankopen geldt een nultolerantie. Meer nog de douane kondigt zelfs op voorhand aan dat ze voor de eindejaarsaankopen extra aandachtig zijn.
Klik even op deze link van Belga Press Release

Wat zijn de straffen?

Het nagemaakte product ben je natuurlijk kwijt, dat wordt in beslag genomen en verbeurd verklaard.
Daarnaast heb je het risico dat je een boete van minimaal 500 euro krijgt.

Bij een eerste inbreuk voor een enkel namaak artikel dat ter goeder trouw werd gekocht, zou je de boete nog kunnen ontlopen. Maar bij een tweede aankoop, of bij een aankoop van meer dan 10 artikelen, loop je zeker tegen de lamp!

Daarmee ben je nog niet veilig, de houder van de intellectuele rechten, kan van je een schadevergoeding eisen voor de inbreuk op zijn rechten. Hetgeen je ook aardig wat euro's kan kosten.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

Een onderneming heeft zoveel intellectuele waardevolle eigendom.

Citaat van Jan Dedeene

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: