2. Stappenplan.

stappenplan onderneming

Hoe zet je een overname/overlating op poten? Een aantal stappen zijn belangrijk om tot een gezonde beslissing te komen:

1. Wat wil je bereiken?

Bepaal je persoonlijke, financiële en economische doelen.

Zet even vast wat je zelf wilt voor je toekomst. Hoe je je werkomgeving en je inzet ziet? Ga na welke financiële middelen je hiervoor wil inzetten of verkrijgen? Denk na over je economisch doel.

2. De informatieronde.

Breng in kaart welke scenario’s mogelijk zijn: neem je aandelen over, neem je een handelsfonds over, wordt personeel overgenomen, moet de bedrijfsleiding blijven, hoe zijn de familiale banden….

3. Onderzoek de onderneming die je wil overnemen/overlaten.

Eénmaal de vorige stappen zijn genomen, kan je concreet aan het werk gaan.

Het is tijd om het bedrijf onder de loep te nemen. Hiervoor is het gebruikelijk dat de betrokken ondernemers "een vertrouwelijkheidsverklaring" tekenen waarbij zij zich verbinden om alle gegevens die zij inzien, vertrouwelijk te houden. Een model hiervan vind je in onze shop. Je kan deze hier downloaden.

Daarna wordt alle informatie vrijgegeven en onderzocht. Dit gebeurt in een onderzoek ook due diligence genoemd. Een goed modeldocument van "de checklist" vind je in onze shop of kan je hier dowloaden. Het is zowel voor de overnemer als voor de overlater belangrijk dat er een correcte uitwisseling van informatie is, dit om latere discussies te vermijden.

4. De overname/overlating formaliseren.

Aan de hand van bekomen informatie kan je een concrete prijs vaststellen en bespreken. Om dit op een comfortabele manier te doen is het gebruikelijk dat "een intentieverklaring" wordt afgesloten. Een goed model vind je in onze shop. In deze intentieverklaring verbind je er toe om de onderhandelingen te voeren meestal exclusief met de andere ondernemer. 

Eénmaal de besprekingen vooruitgaan en er akkoord is over de belangrijkste principes, kan je de intentieverklaring omzetten in een principeakkoord. Nadat alle puntjes op de ‘i’ gezet zijn, komt dan finaal de overnameovereenkomst. Het opstellen van een definitieve overnameovereenkomst laat je best aan een deskundige over. Het is immers belangrijk dat alles zowel voor het verleden als voor de toekomst opgenomen is.

Kijk even in shop voor de download van volgende documenten :
You must have Javascript enabled to use this form.
Prijs incl. btw: 
Prijs excl.btw41,32 €
BTW8,68 €
Prijs incl. btw50,00 €
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: