2. De oprichting van een vennootschap.

vraag

Hoe en welke vennootschap richt ik op?

Een vennootschap is een contract waarbij twee of meer personen iets in gemeenschap brengen met als doel één of meer activiteiten uit te oefenen, met het oogmerk om aan de vennoten een rechtstreeks of onrechtstreeks voordeel te bezorgen.
 
Je begint dus altijd met een contract waarbij een vennootschap opgericht wordt.
 
  • Een Vennootschap onder Firma (VOF) of een Commanditaire vennootschap (Comm.V.) oprichten kan je zelf doen in een onderhandse akte. Het nadeel van deze vennootschappen is dat de vennoten bij een VOF en de beherende vennoten bij een Comm.V. mee instaat met hun privévermogen voor de verbintenissen van de vennootschap. 
 
  • Om een Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA), een Naamloze Vennootschap (NV) of een Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) op te richten moet de akte opgesteld worden door een notaris. Hier is elke vennoot enkel gehouden tot de storting van zijn inbreng en komt de rest van zijn privévermogen niet in het gedrang. Doch er zijn uitzonderingen op de regel. Even opmerken dat je een BVBA ook alleen kan oprichten, dit dan als uitzondering op het vennootschapsprincipe.
 
De lijst met de verschillende vennootschapsvormen en hun kenmerken is zolang dat we ze hier niet helemaal tot in detail kunnen beschrijven. Download daarom gratis de uitgewerkte versie in onze shop of voeg ze hieronder toe aan je winkelmand. Elke vennootschapsvorm heeft zijn eigen kenmerken: bedrag van het minimumkapitaal, organisatie van de beslissingen, aantal vennoten, beperkingen in overdracht van de aandelen...
 

Stel vrijblijvend je vraag welke vennootschapsvorm het best is aangewezen voor je project! 

You must have Javascript enabled to use this form.
Prijs incl. btw: 
Prijs excl.btw0,00 €
BTW0,00 €
Prijs incl. btw0,00 €
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: