economisch

4 economische fabels ontkracht!

Evaluatie van je bedrijf. Cijfers, cijfers, cijfers.

 

Als ondernemer kunnen we leven met veronderstellingen. Veronderstellingen mogen echter geen fabel worden. Af en toe eens een realitycheck aan de hand van de naakte cijfers, houdt onze voetjes aan de grond. 

De dienst 'Statistics Belgium' geeft jaarlijks de statistiekenstatistieken van de Belgische samenleving. Je kan deze zelf vrij opvragen en gebruiken voor eigen toepassing.


We werken aan het fileprobleem.

Dit verwijzen we door naar fabeltjesland: in 2015 was er één wagen per 1,99 inwoners. In het totaal zij we met 5,6 miljoen wagens op pad en 770.000 vrachtwagens, een stijging in 13 jaar van 17 en 42 %! Op deze manier is het fileprobleem onoplosbaar. Een goed mobiliteitsplan is dus essentieel. 

De industrie levert de meeste jobs.

Eveneens niet correct: de meest voorkomende beroepen in België zijn administratief medewerker, verkoper en verkoopassistent, huishoudelijke hulp, schoonmakers en leraren. De productiearbeiders staan zelf niet in de top 5!


De stijging van de lonen in België maakt concurreren in Europa moeilijk.

In 2015 stegen de loonkosten per uur 0,1%, dit cijfer ligt onder het Europese gemiddelde. Roemenië heeft de grootste stijging met 8,4%. 

We betalen allemaal hoofdzakelijk voor de vele werklozen.

Dit is misschien wel de grootste fabel. We betalen allemaal voor de gepensioneerden, bruggepensioneerden en ter beschikking gestelden voorafgaand aan pensioen. Deze maken 52,5% van de inactieve bevolking uit. De anderen zijn : 21% studenten, 10% huisman of huisvrouw, 9% arbeidsongeschikten en een restcategorie van 7,5%.

 

Een realitycheck voor je onderneming?

Je kan je afvragen als onze overtuigingen op macro-economisch vlak zo afdwalen, hoe ver staan we dan soms bij de evaluatie van de eigen onderneming? Op geregelde tijd een stap achteruit zetten en je onderneming onder de loep nemen is een gezonde reflex. Een algemeen beeld van je onderneming heb je al via de non-automatische financiële scan. 

 

Lees ook: Hoe bespaar je tijd en boetes bij je fiscale aangifte.

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: