Belgische banken verleenden nog nooit zoveel kredieten aan ondernemingen!

Welke dossiers hebben het meeste kans?

Belgische banken verleenden in het verleden bijna geen kredieten meer.

Deze stelling werd de laatste jaren veel gebruikt. Dit blijkt nu verleden tijd. Michel Vermaecke, die aan het hoofd staat van de bankfederatie Febelfin, laat weten dat 'de banken nooit eerder zoveel geld geleend hebben aan ondernemingen'. Dit blijkt uit de gegevens van de Nationale Bank van België dat er eind mei 120 miljard euro aan kredieten werden verleend. Een imposante stijging in vergelijking met vorig jaar.

Mogen we er nu vanuit gaan dat het simpeler wordt om een goedkeuring te verkrijgen voor je kredietaanvraag?

Niks is minder waar! Alles is afhankelijk van je kredietdossier. Een goed kredietdossier is namelijk van cruciaal belang. Een kredietdossier is ook niet een paar regels op een rij. Het vergt vandaag de dag meer maatwerk. Men laat zich hiervoor beter bijstaan door een adviseur die ervaring heeft in deze materie.

Wat is een goed kredietdossier?

Een goed kredietdossier is afhankelijk van verschillende parameters. We kunnen er hier een paar opnoemen, maar dan nog hangt dit af van dossier tot dossier.

  • Een aantal parameters zijn:
  • in welke sector is de onderneming gevestigd. Wie zijn de personen achter de onderneming?
  • de financiële toestand van het bedrijf, de jaarrekeningen en de evolutie hiervan. De financiële ratio's over o.a. de gezondheid van de onderneming.
  • de zekerheden of waarborgen. Deze kunnen eventueel opgevangen worden door derde partijen.
  • hoeveel wenst men te lenen en op welke termijn?
  • zijn er knipperlichten in het kredietdossier?
  • ....

We kunnen hier nog eventjes doorgaan.

Conclusie

Alles wijst erop dat de banken weer willen investeren in de economie. Dit wil niet zeggen dat het er eenvoudiger op wordt. Goede dossiers worden beloond door de banken wat zich vertaalt in rentevoeten, waarborgen, looptijden, enz... .

Daarom is een degelijk kredietdossier belangrijk om naar de banken te gaan. Er wordt hiervoor beter iemand aangesteld die alles op een objectieve manier bekijkt en ervaring heeft in het onderhandelen met de banken. Het gebeurt immers vandaag de dag nog teveel dat men in eerste instantie zelf probeert te onderhandelen. Helaas is het kalf dan meestal verdronken en kan een externe onderhandelaar niks meer betekenen.

Wenst u hierover meer advies. Aarzel niet om contact op te nemen met ons

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. 

 

wij bieden ook volgende dienstverlening aan: